Huissen herdenkt zijn oorlogshelden met straatnaamborden en een expositie: ‘Het is goed dat deze verhalen nu bekend worden’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden veel Huissenaren een actieve rol in het verzet en de hulpverlening. Lange tijd was hier weinig aandacht voor, maar met de onthulling van vier nieuwe straatnaamborden en een tijdelijke expositie worden deze verhalen weer in de spotlight gezet.
“Het is belangrijk dat we deze verhalen nu vertellen, voordat ze worden vergeten,” aldus Theo Janssen, voorzitter van de Historische Kring Huessen. Na de oorlog lag de focus op de wederopbouw van de zwaar getroffen stad, waardoor deze helden vaak onopgemerkt bleven. De expositie, getiteld Verzet en Hulp in oorlogstijd, is tot 5 mei te bezoeken in het Hof van Hessen.
Naast de expositie zijn er straatnaamborden onthuld voor vier Huissenaren die zich tijdens de oorlog bijzonder hebben ingezet: Leo van der Laan, Eef Hoedt, Vin Siepman en Adriaan Maasdam. Van der Laan was arts en verborg gevluchte krijgsgevangenen in zijn huis. Maasdam, als politieman, waarschuwde mensen om aan arrestatie door de Duitsers te ontkomen. Siepman was brandweercommandant en hielp bij het redden van slachtoffers na het bombardement. Hoedt werkte als blokhoofd van de luchtbeschermingsdienst en hielp mee bij het graven van een massagraf, ondanks voortdurend granaatvuur.
Een belangrijk thema in de expositie is de ontsnappingsroute La Ligne du Lac, waarlangs Franse en Britse krijgsgevangenen via het Looveer konden ontsnappen. Deze operatie, die door lokale Huissenaren werd ondersteund, bleef lange tijd geheim. Dankzij de expositie komen deze verhalen en heldendaden nu eindelijk aan het licht.