GESCHIEDENIS VAN ONZE WIJK
Na het Arnhemse succes van de annexatie van de polder Malburgen, wat oorspronkelijk bij Huissen hoorde, was indertijd de algemene gedachte dat op den duur heel Huissen bij de grote buurgemeente zou gaan horen. Streekplannen wezen ook in die richting en Arnhem had nu eenmaal alleen in zuidelijke richting expansiemogelijkheden, gezien de Veluwe aan de noordkant.
Op 6 november 1968 bracht burgemeester A.H. Stadhouders van gemeente Huissen een gewaagd plan in de openbaarheid. Het ging er om de gewenste woningbouw in de regio zelf ter hand te nemen en niet te wachten op initiatieven uit Arnhem. Hiermee was het plan de Zilverkamp geboren. In 1969 werd het gepresenteerd. In feite zou de gemeente Huissen het gebied ten westen van de stad vol gaan bouwen. Daarmee werd Arnhem de wind uit de zeilen genomen, maar het betekende wel een verdubbeling van het aantal inwoners van Huissen. Dat dat niet zonder gevolgen zou blijven voor het karakter van de plaats, was wel duidelijk. Standhouders kon dan ook rekenen op het nodige verzet. Maar hij zette door.
In 1972 ging de eerste spade de grond in en in 10 jaar tijd werd een volledig nieuwe wijk (4 fasen) uit de grond gestampt. Aan het begin was de belofte gedaan om geen hoogbouw te plegen en in grote lijnen hield men daaraan ook vast. Hier en daar kwamen kleine appartementencomplexen, maar de Huissense wijk leek en lijkt in niets op wat in diezelfde periode in Arnhem-zuid verrees.
Wat de tegenstanders hadden voorzien, klopte trouwens ook wel. Er kwamen 3000 nieuwe huishoudens te wonen op de Zilverkamp en maar een beperkt deel daarvan kwam uit Huissen zelf.
De wijk maakte voor haar voorzieningen wel gebruik van wat Huissen bood, maar was verder ook wel en tegen een Arnhem aanleunende slaapstad. De bevolking van de gemeente Huissen verdubbelde ongeveer, van ruim 8000 naar 16000 inwoners in 1982. De bouw van de Zilverkamp heeft de verlangens van Arnhem in zuidoostelijke richting getemperd.
De indeling van de wijk is anders dan de wijken die hiervoor werden gebouwd in Nederland. Dus geen lange straten met links en rechts dezelfde typen woningen. Deze wijk was vernieuwend in die tijd en onderscheidt zich vooral door de vele hofjes en vertakkingen van wegen. Dit wordt ook wel een “bloemkoolwijk” genoemd. Verder kenmerkt deze wijk zich door het grote aantal koopwoningen en een langgerekt park dat loop vanaf de Rietbaan tot aan de Brink. Winkelcentrum de Brink en appartementsgebouwen zijn in 2009 geheel gerenoveerd.
Bronnen: Historische Kring Huesen en Waardwonen