Zonder licht geen foto! Tijdens het fotograferen zijn er verschillende typen licht waar we rekening mee kunnen houden. Ook heeft het tijdstip invloed op het licht. En is er geen licht aanwezig? Dan kunnen we altijd nog de flitser gebruiken. Hoe zit dit allemaal precies?
Typen licht
Er zijn ongeveer vier verschillende typen licht waar we tijdens het maken van foto’s rekening mee kunnen houden:
- Meelicht/frontaal licht: Wie de lichtbron in de rug heeft, gebruikt meelicht of frontaal licht. Het licht valt vol op het onderwerp. Dat zorgt voor kleurrijke foto's. Dieptewerking is lastig, omdat de schaduwen achter het onderwerp vallen.
- Tegenlicht: Kijkt u in de lichtbron? Dan is er sprake van tegenlicht. Dit licht zorgt voor veel contrast op de foto. Personen en dingen worden donkere silhouetten die aftekenen tegen de achtergrond. Soms krijgen ze een lichtrandje, wat een mooi effect geeft.
- Zijlicht: Zijlicht is licht dat van links of rechts komt. Zijlicht zorgt voor diepte. Een gezicht krijgt bijvoorbeeld belichte delen en delen in de schaduw. Dit geeft reliëf.
- Strijklicht: Valt zijlicht onder een bepaalde hoek dan heet het strijklicht. Bijvoorbeeld als de zon laag staat. In Nederland is dat 's winters de hele dag. Dus trek er op een zonnige dag in januari eens op uit om foto's in strijklicht te maken. Het licht zorgt voor een mooi contrast, lange schaduwen en dieptewerking
Gouden uur en blauwe uur
Ongeveer een uur voor zonsondergang en kort na zonsopkomst staat de zon laag aan de horizon. Hierdoor heeft het licht een warme gele of oranje gloed. Deze periode heet het gouden uur. Hoewel de naam anders doet vermoeden, duurt die periode niet precies een uur. Dicht bij de evenaar is het veel korter. En richting de polen is de periode langer. In de Nederlandse winter blijft de zon laag boven de horizon. De gouden gloed over het landschap is er dan veel langer.
De tegenhanger van het gouden uur is het blauwe uur. Dit is de periode net na zonsondergang, en vlak voor zonsopkomst. De overgang tussen nacht- en daglicht of andersom. De hemel kleurt dan helderblauw. Ook is de verlichting aan. Dit geeft foto's een bijzondere sfeer. Het blauwe uur duurt meestal korter dan een uur. Let erop dat het niet bewolkt is als u gaat fotograferen tijdens het blauwe uur.
Flitsen
De flitser van de telefoon helpt bij het maken van foto's in een donkere omgeving. Maar ook bij heel fel licht. Fotograferen met een flits levert alleen niet altijd mooie foto’s op. Dit komt doordat er weinig diepte in de foto zit en de sfeer verloren gaat.
Bepaal dus zelf of je de flitser wel of niet gebruikt. Zet hem vooral niet automatisch aan. Gebruik de flitser alleen als het nodig is en zet hem daarna weer uit. U voorkomt dan dat u een volgende keer per ongeluk een foto maakt met flits. Terwijl dat niet de bedoeling was.
Weten hoe de fliterser op uw apparaat werkt? Lees onze tip.
Wilt u meer weten over fotograferen? Ga naar Seniorweb.nl/fotografie en lees al onze tips!